CONTACT: ,,Filiala Națională Română CIEC’’ își are sediul în clădirea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București din Bd. Mărăști, nr. 61, Sector 1, București, România. Tel: +40-21-318.43.49; Fax: +40-21-318-43.48; E-mail: ciec@icpa.ro (HARTA)
ANUNȚURI
ORGANIZARE
ACASĂ
Asociația ,,FILIALA NAȚIONALĂ ROMÂNĂ CIEC’’ este o asociație științifică națională non-profit și non-guvernamentală afiliată la Centrul Științific Internațional pentru Îngrășăminte (CIEC) fiind cea mai veche și mai experimentată organizație științifică internatională cu caracter neguvernamental care se preocupă de managementul durabil al elementelor nutritive de la înființare, în anul 1933, și-a lărgit, activitățile prin stabilirea Filialelor naționale în toate țările interesate, în principal, în întărirea propriilor lor resurse naturale pentru producția de alimente. Filialele sunt parte a unei rețele de dezvoltare a relațiilor și cooperării internationale privind noile rezultate, realizări ulterioare și progresele cercetării în domeniul îngrășămintelor.
Filiala Națională Română CIEC a fost înființată în anul 2000, în temeiul Ordonanței Guvernamentale nr. 26/30.01.2000 cu privire la asociații și fundații, cu activitate în următoarele domenii:
- promovarea, stimularea și dezvoltarea investigațiilor științifice privind nutriția plantelor și ciclurile de nutriție în diferite sisteme de folosință a terenurilor, pentru produse alimentare, comerciale și energetice;
- studii agrochimice în scopul testării solului pentru nevoile de nutriție a plantelor și cerințele față de îngrășăminte;
- tehnologia, evaluarea și aplicarea îngrășămintelor și a tuturor materialelor fertilizante minerale și organice.
Obiectivele CIEC
- stabilirea relațiilor și cooperării cu alte organizații naționale și internaționale și cu persoane interesate în probleme de știință, tehnologie, producție, distribuirea și aplicarea tipurilor de îngrășăminte și materiale fertilizante;
- promovarea reuniunilor naționale și internaționale: conferințe, simpozioane, expoziții și alte manifestări privind în special îngrășămintele ca mijloace de creștere a recoltelor, de îmbunătățire a calității recoltei, fertilității solului și a amenajării susținute a sistemelor de folosință a terenurilor;
- studierea problemelor privind utilizarea resurselor nutritive naturale în diferite condiții pedoclimatice;
- studierea efectelor fertilizării și aplicării îngrășămintelor asupra mediului înconjurător;
- executarea de activități în domeniul reciclării substanțelor nutritive prin prelucrarea deșeurilor și reziduurilor, înnobilarea și evaluarea materialelor fertilizante prin procesarea deșeurilor, reziduurilor și composturilor;
- promovarea cercetării prin metodele de studii agrochimice și analiză a plantelor, stabilirea cerințelor de nutriție cu privire la sol, apă și plante;
- promovarea metodelor și inițiativelor pentru controlul conținutului de elemente nutritive și formulele de îngrășăminte, prin măsuri legale;
- desfășurarea de activități promoționale și reclamă, editarea unei reviste proprii cu apariție periodică privind prezentarea îngrășămintelor, a materialelor fertilizante și a metodelor de folosire a acestora în condiții de protecție ecologică.
Fondurile CIEC:
Categoriile de resurse patrimoniale ale asociației se constituie și se dezvoltă din:
- cotizații;
- venituri realizate din desfăurarea de activități publicistice și reclame, inclusiv editarea de materiale privind prezentarea îngrășămintelor și metodelor de folosire;
- sponsorizarea simpozioanelor și diferitelor reuniuni de către instituțiile și societățile comerciale interesate;
- diferite donații ale asociaților sau persoane fizice și juridice care doresc să sprijine dezvoltarea activității asociației.
ISTORIC
Ca membri fondatori implicați în constituirea CIEC au fost următorii: Borlan Zenoviu, Dorneanu Emilia, Ștefănescu Daniela-Florica, Țigănaș Letiția-Rodesia, Soare Maria, Gavriluță Ioan, Furculeșteanu Marta-Andaluzia, Dumitru Mihail, Simota Cătălin-Cristian, Dorneanu Aurel, Popa Oliviu, Berde Sofia, Dana Daniela, Povarnă Florian, Costache Cristina-Michaela, Rusu Mihai Cornel, Țimbota Ioan, Țărău Dorin, Stănescu Rodica, Pincovschi Eugenie, Călinoiu Ion, Craioveanu Gheorghe, Barcan Vasile, Ursescu Elena-Mihaela, Vladone Victor, S.C Chimenerg S.A., S.C. Iprochim S.A., Stațiunea Centrală de Cercetări pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, Stațiunea de Cercetări Agricole Caracal, Stațiunea Centrală de Cercetări pentru Ameliorarea Solurilor Sărăturate Brăila, Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava, având drept scop general promovarea, stimularea și dezvoltarea activităților științifice în domeniul agrochimiei, îngrășămintelor și a tuturor materialelor fertilizante minerale și organice.
Primul Consiliu Director ales al CIEC a fost format din: Președinte: Dr. ing. Dumitru Mihail. Vicepreședinți: Prof. Dr. Borlan Zenoviu și Ing. chimist Popa Oliviu. Secretar: Dr. doc. Dorneanu Aurel. Membri: Costache Cristina Mihaela; Prof. dr. Rusu Mihai Cornel; Dr. Povarnă Florian, Dr. Beldiman Gheorghe și Dr. Țărău Dorin. Cenzor: Ștefănescu Daniela Florica.
Simpozioanele organizate de CIEC
Simpozionul Internațional ,,Fertilizarea echilibrată a principalelor culturi în România’’ organizat de Institutul Internațional al potasiului – IPI, Filiala Națională Română CIEC și Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie București, 21-22 august 2001, Brașov, România.
Simpozionul Internațional ,,Folosirea îngrășămintelor cu fosfor în România. Aspecte actuale și de perspectivă’’ organizat de Institutul Mondial al Fosforului – IMPHOS, Filiala Națională Română CIEC, Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie București și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, 3-4 octombrie, 2002, Caracal, România.
Simpozionul național ,,Diversificarea sortimentului de îngrășăminte și îmbunătățirea calității acestora în raport cu cerințele agriculturii durabile’’ organizat de Filiala Națională Română CIEC, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie și Agrochimie și Protecția Mediului București, Organizația Patronală a Producărilor de Îngrășăminte ,,NITROFOSFOR’’, S.C. Sofert S.A. Bacău și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău. 30-31 octombrie 2003. Bacău, România.
Simpozionul Internațional ,,Managementul nutrienților pentru îmbunătățirea calității culturilor și conservarea mediului’’ organizat de Institutul Internațional al Potasiului (IPI), Institutul Mondial al Fosforului – IMPHOS, Filiala Națională Română CIEC, Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Universitatea din Craiova. 13-14 iulie 2005. Craiova, România.
Simpozionul Internațional ,,Restaurarea fertilității solurilor prin diferite sisteme de fertilizare în agricultura durabilă’’ organizat de Filiala Națională Română CIEC, Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Timișoara și Organizația Patronală a Producărilor de Îngrășăminte ,,NITROFOSFOR’’. 22-23 iunie 2006. Timișoara, România.
Simpozionul Internațional ,,Reconstrucția ecologică și necesarul de îngrășăminte în zona Gorjului’’ organizat de Filiala Națională Română CIEC, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Tg. Jiu, Consiliul Județean Gorj, Societatea Națională a Lignitului Oltenis, Tg. Jiu, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova, Universitatea ,,Constantin Brîncuși’’ Tg. Jiu, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Gorj, Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Insitutul Internațional al Potasiului (IPI) Basel, Elveția și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticolă Tg. Jiu. 4-5 octombrie 2007, Tg. Jiu, România.
Simpozionul Internațional ,,Producția de îngrășăminte cu fosfor și intensivizarea fertilizării, factor important în dezvoltarea producției agricole’’ organizat de Filiala Națională Română CIEC, Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Organizația Patronală a Producărilor de Îngrășăminte ,,NITROFOSFOR’’ București, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța, Oficiul de Studii “