Studii și avize

Studii și avize efectuate de INCDPAPM-ICPA

Studii pedologice (cf. Metodologia elaborării studiilor pedologice, vol. I, II, III, ediţia 1986)
Studiul pedologic – materialul științific rezultat prin:

  • Realizarea unei cartări pedologice (prin studii de teren și analize de laborator);
  • Prelucrarea unor date pedologice deja existente (reambulare), cu/fără studii de teren în completare.

Scopul principal al studiilor pedologice:

  • Cunoașterea resurselor de sol ale teritoriului;
  • Separarea de unități cartografice cu soluri și condiții de mediu similare si stabilirea soluțiilor optime de exploatare agricolă/silvică/alte scopuri socio-economice;
  • gruparea unităților de teren în funcție de scop în unități de pretabilitate a terenului pentru scopul respectiv, caracterizarea unităților separate și stabilirea cerințelor de măsuri sau lucrări pentru eliminarea/contracararea factorilor care limitează folosirea optimă în scopul respectiv.

Tipuri de studii pedologice:

Studii pedologice complexe: cunoașterea calitativă și cantitativă a fondului funciar; se realizează pe baza activității de cartare, preluându-se și informațiile pedologice anterioare referitoare la zonă.

Studii pedologice speciale întocmite în scopuri practice bine definite.

  • Pentru sistematizarea și organizarea teritoriului;
  • Pentru bonitarea terenurilor agricole în condiții naturale/amenajare;
  • Pentru stabilirea necesarului de lucrări agro-pedoameliorative;
  • Pentru înființarea și modernizarea diferitelor plantații (pomi, viță de vie); exploatarea și ameliorarea pajiștilor; amenajări silvice și împăduriri; recuperarea (recultivarea) terenurilor agricole;
  • In alte scopuri (alegerea amplasamentelor de sere, proiectarea de sere și solarii etc.)

Enumerarea de mai sus nu epuizează lista lucrărilor posibile.
Studiile pedologice se execută la cererea beneficarului, în scopul de a evalua caracteristicile terenului, potențialul lui agricol și agrochimic, vulnerabilitatea terenului la acțiunile diverșilor factori care afectează starea de sănătate a solului etc.
Realizarea studiilor pedologie respectă MESP, 1987 și ordinul 362/2021
Memoriul pedologic (raportul ştiinţific) cuprinde:

  • Prezentarea condițiilor fizico-geografice (relief, geologie, hidrografie, hidrogeologie, climă, vegetație, influență antropică, învelișul de sol);
  • Evaluarea clasei de calitate a terenurilor prin metoda bonitării terenurilor agricole, în condiţii naturale.
  • Dacă studiul este executat pentru beneficiari care utilizează solul în agricultură, studiul cuprinde și date privind aprovizionarea solului cu substanțe nutritive, descrierea principalelor limitări privind utilizarea agricolă, și recomandări;
  • Materiale cartografice: harta solurilor pentru teritoriile de studiu, harta teritoriilor ecologic omogene, harta favorabilității terenului etc.

Termenul de predare către beneficiar a Raportului aferent studiului este între 25-30 zile lucrătoare.

Prețul studiilor pedologice cu prelevarea datelor din teren se stabilește individual de pedologul care răspunde de acest studiu, conform unui deviz după modelul:

 

Pentru detalii, contactați-ne la:
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Bulevardul Mărăști, Nr. 61, Sector 1, tel: 0213184349, 0213184352, fax: 0213184348, e-mail: office@icpa.ro.

Studii agrochimice (cf. Instrucțiunilor privind executarea studiilor agrochimice)

Cartarea agrochimică a terenurilor agricole constă dintr-un ansamblu complex de lucrări (teren, laborator şi birou)  în scopul aplicării raţionale a îngrăşămintelor şi amendamentelor.

Aplicarea acestora trebuie să țină cont de :

  • Inşuşirile solului ;
  • Cerinţele specifice ale plantelor.

pentru

  • Realizarea producţiilor vegetale scontate (cantitativ şi calitativ) cu eficienţă economică;
  • Sporirea şi menţinerea ridicată a fertilităţii solului ;
  • Prevenirea poluării mediului ambiant.

Studiile agrochimice implică următoarele lucrări:

  • Delimitarea pe teren a unor parcele de recoltare a probelor de sol (omogene în raport cu tipul de sol, cultura şi tratamentele de fertilizare);
  • Recoltarea de probe medii agrochimice de sol din fiecare parcelă astfel delimitată;
  • Efectuarea în laborator de analize agrochimice specifice, după o metodologie standardizată;
  • Elaborarea de cartograme agrochimice specifice, care grupează suprafeţele de teren cu însuşiri agrochimice asemănătoare;
  • Elaborarea planurilor de amendare şi fertilizare şi a recomandărilor detaliate;
  • Corectarea dozelor de macroelemente şi microelemente.

Termenul de predare către beneficiar a Raportului aferent studiului este între 25-30 zile lucrătoare.

Prețul studiilor pedologice cu prelevarea datelor din teren se stabilește individual de pedologul care răspunde de acest studiu, conform unui deviz după modelul:

 

Pentru detalii, contactați-ne la:
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Bulevardul Mărăști, Nr. 61, Sector 1, tel: 0213184349, 0213184352, fax: 0213184348, e-mail: office@icpa.ro.

          În cadrul Laboratorului de Științele Solului și Dezvoltare Rurală se pot efectua la cererea beneficiarilor studii pedologice privind caracterizarea pedologică în vederea reactualizării planului urbanistic general la nivel de UAT (PUG), respectiv studii pedologice privind caracterizarea pedologică în vederea încadrării în clasa de calitate a terenurilor, în scopul întocmirii planului urbanistic zonal (PUZ).

Elaborarea Raportului ştiinţific va cuprinde:

  • Prezentarea condițiilor fizico-geografice: relieful, geologia (litologia depozitelor de suprafață), hidrografia, hidrogeologia, condițiile climatice, vegetația, influența antropică, învelișul de sol corespunzător arealelor desemnate pentru a fi introduse în intravilan, prin prezentarea tipurilor de sol, a principalelor însuşiri fizice, hidrofizice și chimice;
  • Evaluarea clasei de calitate a terenurilor prin metoda bonitării terenurilor agricole, în condiţii naturale, principalele limitări privind utilizarea agricolă, recomandări;
  • Material cartografic: Harta solurilor pentru teritoriile propuse a fi introduse în intravilan

Prețul studiilor pedologice cu datele din arhiva ICPA:

  1. Pentru PUG: 12050 lei cu TVA inclus
  2. Pentru PUZ: 12050 lei cu TVA inclus

În cazul în care beneficiarul dorește elaborarea studiilor pedologice cu recoltare de probe în teren, prețul se stabilește individual. Pentru detalii contactează-ne la:

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Bulevardul Mărăști, Nr. 61, Sector 1, tel: 0213184349, 0213184352,  fax: 0213184348, e-mail: office@icpa.ro.

Termenul de predare către beneficiar a Raportului aferent studiului este între 25-30 zile lucrătoare.

Avizarea studiilor realizate în vederea recalculării notei de bonitare pentru accesarea submăsurilor din PNDR care implică evaluarea potențialului agricol

Etapele pentru obținerea avizului INCDPAPM-ICPA București privind potențialul agricol la nivel de exploatație agricolă în vederea depunerii de proiecte pe submăsurile din PNDR:

  1. Solicitantul se adresează Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) / /Persoanelor fizice (PF) sau juridice (PJ) atestate pentru efectuarea de studii privind calitatea solului conform O.M. nr. 966/2016 al M.A.D.R pentru a obtine Studiul privind nota de bonitare în vederea evaluării potențialului agricol la nivel de exploatație agricolă. Studiul se va achita la OSPA / PF sau PJ atestate O.M. nr. 966/2016.
  2. Pentru avizarea studiului privind nota de bonitare solicitantul va depune la secretariatul INCDPAPM-ICPA Bucuresti (prin e-mail, poştă / curier sau personal) următoarele documente:
  • Cerere tip, semnată și ștampilată de solicitant, în original
  • Studiul privind nota de bonitare în vederea evaluării potențialului agricol executat de OSPA / PF sau PJ atestate conform O.M. nr. 966/2016 , în original
  • Dovada achitării contravalorii serviciilor de avizare, în copie
  • Certificat de Înregistrare – Registrul Comerțului, în copie
  1. Avizarea se va realiza în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării documentelor solicitate mai sus.
  2. Cuantumul serviciilor de avizare începând cu 01.08.2021 este de 500 lei.

Cuantumul serviciilor de avizare va fi achitat de solicitant în contul INCDPAPM – ICPA București RO72RZBR0000060000671307, deschis la Raiffeisen BANK, Agenția Dorobanți, București, cu mențiunea: Contravaloare servicii de avizare potențial agricol.

  1. În funcție de cerințele solicitantului avizul va fi transmis prin e-mail, poștă / curier sau ridicat personal.